onsdag 15 juli 2009

Naturen i Helsingfors


Här finns uppslag för en hel naturfotobok

Jag kan bara konstatera att djur- och växtlivet är tämligen vederkvickande i huvustadens centrum. Rosor och andra blommande träd och buskar sprider en behaglig doft där jag går, står och sitter. Eller ligger och solar. Det finns ett par sandstränder till förfogande för soldyrkarna.

Den finska republikens president, Tarja Halonen har i egen hög person iklädd endast badräkt vid två hela tillfällen badat i Tölövikens vatten till allmänhetens beskådan för att bevisa att just denna badvik har rent vatten. Mitt i centrala Helsingfors.

Vid stränderna syns kanadagässen fridfullt pickandes i gräsmattorna med sina små dunbollar till ungar. En fasan, en mus, en kanin, djurlivet är nästan påtagligt för man kan komma det så nära. Träffade en liten mus i botaniska trädgården som jag nästan kunde klappa...och igår såg jag något så märkligt som en albinokanin, vit med röda ögon.

Inom ett par kilometers radie finns en naturlig, oförstörd tillvaro, till synes oberörd av storstadens larm, stress och brus. Känns fridfullt och avkopplande vilket antyds av fiskarna med sina metspön i vattnen omkring centrum. Undrar om det blir något napp?

Ska fråga nästa gång...kanske man får med sig en nyfångad firre eller två att slänga på grillen...

5 kommentarer:

Susanne sa...

Åh, det låter ljuvligt i Helsingfors! Det kanske är så att alla platser har sin speciella charm och skönhet - inte bara landsbygden utan också städerna? :o)

Artist Silja Sjödin sa...

Det underlättar avsevärt förvisso att se charmen och skönheten nu när det är sommar, sol och varmt.

Helsingfors är slaskigt och grått vintertid, då gäller metron för att så ta snabbt som möjligt sig från punkt A till punkt B, men är det bara snö och kallt så är det visst väldigt tjusigt enligt säkra källor...

Kicki sa...

Idag kommer Bittan hem från Afrika.
Återkommer om det är något som kan passa dig.Hon har varit där väldigt många gånger nu under par års tid åt E:son
Rebecca reser nog inte till Afrika;-)...intervju från London nästa vecka istället.
Victoria vill också dit, men hon skall till Indien först, med skolan, i maj nästa år.
Har haft kontakt med en ung kille som cyklar till afrika från Sverige kom jag på. Skall leta upp hans länk och ge dig. Ok för idag :-)

Kicki sa...

Länken från min blogg aug -08.

På cykel till Afrika 2007-2009
http://positivenews.blogg.se/2008/october/positive-news-i.html#comment.

Nu jobb!!!
Ha en bra dag!

Artist Silja Sjödin sa...

tack och tack det samma kicki :O)