lördag 11 juli 2009

Prunkande oaser i centrala Helsingfors


Ta av dig skorna och erkänn att det känns skönt.

Njut av en barfotapromenad i gröngräset mellan de vackra och ljuvligt doftande blomsterrabatterna i Botaniska trädgården, inträde 6 € till själva växthuset men fritt inträde till den prunkande parken.

Kaffet kostar 2 € i en av Helsingfors skönaste oaser, en harmonisk utomhusplats mitt i storstadsstressen. Färgprakten är helt fantastisk. Tillsammans med blomsteraromerna är det rena rama terapin för själen.


Vinterträdgårdens rosenpark, blomsterterasserna och själva växthuset är imponerande personligt anlagt.

Lika vederkvickande för själen är också Vinterträdgården. Inträdet är gratis och det är öppet året om, kaffet kostar 1.80 €. Man möts först av en strikt anlagd rosenpark som sen övergår till ett charmigt, djärvt och kreativt blomsterspråk av allehanda lite rufsigt, sådär lagom nonchalant planterade växtligheter.

Komma hit för att fota, måla och teckna känns helt rätt...man vill springa hem med en gång för att hämta pensel och duk och sätta igång direkt. Regntunga skyar med åska i luften får färgspråket att framträda så det nästan sticker i ögonen.

En mycket rik flora av sådär oemotståndligt inspirerande och inbjudande blomstermotiv som inte vill annat än att bli avbildade och förevigade av konstnärssjälarnas varierande tolkningar och uttryckssätt. Här kan alla kreativa få utlopp för just sitt eget personliga bildspråk.

Känslan är det viktigaste här, inte den tradionellt vetenskapliga anläggningen som annars förknippas med botaniska trädgårdar. Och det märks. Det finns något vildvuxet över hela Vinterträdgården som jag upplever härligt inspirerande.

Fantastiskt fint hembakt till kaffet ser det ut som, sådär mumsigt gott för den som tål mjöl, mjölk och ägg...annars är det en slät kopp som vanligt som gäller för alla oss andra som är allergiker, överkänsliga och som lider av födoämnesintolerans.

2 kommentarer:

KB sa...

Nyss i kväll har min syster landat i Afrika. (Affärsresa för E:son)
Och har talat i telefon men en väninna från Afrika idag, som bor i Stockholm.
och tjejjerna vill på safari och
Rebeckas blog :
http://rebeckab.wordpress.com/2009/06/17/i-bless-the-rains-down-in-africa/#comments


Du verkar "inne" Silja
Kram K

Artist Silja Sjödin sa...

haha, jomenvisst, trendsetting Silja :O)
hoppas man kan få en liten lägesrapport från din syrra, hon landar ju mitt i värsta regnperioden